Van lijderschap naar leiderschap

De Chinese filosoof Lao Tzu zei ooit: 

‘Een leider is een leider als mensen amper weten dat hij bestaat. Als het werk gedaan is en het doel bereikt is, en de groep zegt: ‘We hebben het zelf gedaan.’’ 

Hier volg een persoonlijk verhaal over leiderschap van een Toastmasterslid.

Van haantje de voorste

Het is de jaren 70 van de vorige eeuw en ik ben een gelukkig kind. Een leider. Als je zeven bent, noemen ze het misschien eerder koppig of een haantje de voorste, maar ik zie mezelf in ieder geval wel als een leider. Ik ben de personificatie van autoritair leiderschap: 

  1. Dominant en bazig en 
  1. ik heb bij voorkeur een stel ‘ondergeschikten’ om me heen die weinig kritisch zijn. 

Wat anderen ervan vinden interesseert me weinig – zeker op die leeftijd. Het leven is in ieder geval geweldig en de mogelijkheden zijn eindeloos! En ik weet in die jaren zeker dat ik de wereld zal veroveren! 

Naar onzichtbaar zijn

De realiteit komt binnen als mijn ouders gaan scheiden. Ik ben 12 en mijn vader heb ik sindsdien niet meer gezien. Ik ben intens verdrietig en mijn overlevingsmechanisme is ontkenning: Ik schaam me zo dat ik denk dat als ik er maar helemaal niet over praat, dat het wel allemaal zal verdwijnen. Al mijn koppigheid en haantje-de-voorste willen zijn is verdwenen,  als sneeuw voor de zon. Het liefst wil ik onzichtbaar zijn, onbelangrijk zijn. 

Na ontkenning komen woede en opstandigheid. En de puberteit. Geen goede combinatie! Gelukkig ben ik niet helemaal ontspoord en haal ik mijn vwo-diploma. Na de middelbare school ga ik meteen werken. Ik vind een baan die best goed betaald. Niet echt een leuke baan maar hé, het betaald goed geld en bij een werkgever waar ik nog jaren vooruit kan. Ik voel me gevangen in de tredmolen en leef het leven voornamelijk vanuit een negatieve instelling en ontevredenheid.

De reis van authentiek leiderschap

Jaren later krijg ik een tweede baan: sportinstructeur bij een grote sportschool. Ik krijg de kans om mijn droom om ‘in de sport’ te werken waar te maken. Ik volg opleidingen tot aerobicsinstructeur, fitnessinstructeur, spinninginstructeur en ben een van de eerste KNSB-opgeleide skate-instructeurs. Ik ontdek coachend leiderschap: ik houd ervan om voor een groep te staan, de groep aan te sturen en te motiveren zodat ze het beste uit zichzelf kunnen halen. En, ik kan niet ontkennen dat ik ook geniet van autoritaire trekjes van deze rol: als ik zeg dat er 100 sit-ups worden gedaan, dan worden er 100 sit-ups gedaan! 

Ergens in 2008 lees ik: ‘Als jij je realiseert hoe krachtig je gedachten zijn, zul je nooit meer ook maar één negatieve gedachte denken.’ Daar raak ik door gefascineerd. Ik weiger nog langer het negatieve nieuws te volgen en begin me te richten op het positieve. Ik begin mijn reis van persoonlijke ontwikkeling en leiderschap. Ik leer verantwoordelijkheid te nemen voor mijn eigen leven, durf dingen te voelen zoals ik ze voel, en daar uitdrukking aan te geven. Ik durf mijn eigenheid vorm te geven. Leer steeds beter te luisteren naar mijn eigen intuïtie en keuzes te maken op basis van mijn eigen behoeften. Ik word gedreven door innerlijke drijfveren en merk dat ik anderen daarmee in beweging kan zetten. En voila, mijn authentieke en inspirerende leiderschap krijgt steeds meer vorm. 

Begint vanuit binnen

Met het verstrijken van de jaren, merk ik dat ik helemaal geen leider meer ben die vanuit de frontlinie wil leiden. Liever niet zelfs! Ik voel me helemaal tevreden als een volwaardig lid van een team. Mijn authentieke en inspirerende ik leidt liever van binnenuit. Het centrum is immers waar alles begint en een sterk centrum is nodig om de fundering op zijn plaats te houden. Ik ben de leider waarvan mensen amper weten dat hij bestaat. Als het werk gedaan is en het doel bereikt is, en de groep zegt: ‘We hebben het samen gedaan.’

Toastmasters in Nederland

Met meer dan 40 clubs in Nederland is er vast eentje dicht bij jou in de buurt.