Slide
Zo werkt Toastmasters

IN HET OPENBAAR? BIJ TOASTMASTERS LEER JE HET!

Je leert hoe je een speech voorbereidt en hoe je deze op een inspirerende of juist overtuigende manier kan geven. Ook leer je presentaties of workshops te geven en om zelfverzekerdon-the-spotte improviseren. Bovendien leer je opbouwende feedback te geven waarmee je anderen écht verder helpt. Bij Toastmasters leer je spreken door te doen! 

Kies een club die bij jou past

In Nederland zijn er meer dan 40 Toastmastersclubs. Elke club heeft zijn eigen karakter en sfeer. Een club heeft 20 tot 40 leden, die 2-wekelijks of maandelijks bij elkaar komen. De kracht van Toastmasters zit dus in het repeterende karakter. Het is géén eenmalige cursus of 3 daagse training. Je wordt lid van een club en blijft lid zolang je het (spreken) leuk vindt. Met je Toastmasters lidmaatschap mag je overigens elke club in Nederland en in de wereld bezoeken. Wereldwijd zijn er meer dan 16.600 clubs in 143 landen en meer dan 357.000 leden die elkaar verder helpen in hun ontwikkeling. Je bent van harte welkom om de sfeer te komen proeven bij één van onze clubs!

Bezoek een Toastmasters clubbijeenkomst

Elke clubbijeenkomst duurt ca. 2 uur en volgt een vaste agenda – volgens de Toastmasters structuur – die bestaat uit drie hoofdonderdelen (zie afbeelding hiernaast): 

  • Voorbereide speeches
    Een voorbereide speech is een speech die je van tevoren gepland en voorbereid hebt. Meestal worden er 4 voorbereide speeches van ca. 5-7 minuten op een clubbijeenkomst gegeven.
  • Speech evaluaties
    Een evaluatie van een voorbereide speech wordt direct door een andere Toastmaster gegeven. Hier krijgt de spreker waardevolle en leerzame feedback om zichzelf en de speech verder te verbeteren. Deze evaluatie duurt ca. 2-3 minuten.
  • Geïmproviseerde speeches
    Elke bijeenkomst worden Toastmasters (en gasten op vrijwillige basis) uitgenodigd om ca. 2 minuten te improviseren over onderwerpen die worden bepaald door een improvisatie leider.

Leer door te doen!

Ook al geef je geen voorbereide speech, je kan tijdens een bijeenkomst voldoende andere rollen pakken om jezelf te ontwikkelen. Elke bijeenkomst wordt geleid door een Toastmaster van de avond (de dagvoorzitter). Hij of zij heeft de verantwoordelijkheid om er een inspirerende en energieke avond van te maken door de bijeenkomst te openen, sprekers en evaluatoren passend te introduceren en te zorgen dat de agenda goed wordt gevolgd. 

Tijdens een bijeenkomst kan je ook ondersteunende rollen aannemen, zoals improvisatie leider, tijdwaarnemer, eh-teller, grammaticus en algemene evaluator. Zo leer je met weinig voorbereiding, op een laagdrempelige manier, te spreken voor publiek. Kijk je eerst liever toe? Ook dat is natuurlijk mogelijk. Jij bepaalt je eigen tempo. 

In de video hiernaast krijg je een goede indruk van een clubbijeenkomst.

Bepaal je eigen ontwikkelpad

Elke Toastmaster maakt gebruik van Toastmasters materiaal: Pathways. Pathways is een online lesprogramma waar je je speeches leert voor te bereiden. Je kunt kiezen uit verschillende ontwikkelpaden, bijvoorbeeld spreken in het openbaar, dynamisch leiderschap, effectief coachen, spreken met humor en nog veel meer. Aan de hand van het door jouw gekozen pad leg je in je eigen tempo het fundament om een krachtige spreker te worden.

Elk ontwikkelpad begint met een ijsbreker (The Ice Breaker), een eerste speech over jezelf. Daarna volg je de speech opdrachten uit je Pathways ontwikkelpad.

Ontwikkel jezelf met waardevolle feedback

De kracht van Toastmasters zit in het geven en ontvangen van feedback. Er is namelijk geen trainer bij Toastmasters: Toastmasters evalueren elkaar. 

Naast de speech evaluatie krijg je als spreker feedback van ieder lid: wat ging goed en waar zit ruimte voor verbetering. Deze manier van opbouwende feedback geven, staat centraal in de filosofie van Toastmasters. Deze ‘peer to peer’ feedback is bepalend voor het succes van Toastmasters!

Kom langs en word lid!

Een vriendelijke en veilige sfeer is kenmerkend voor Toastmasters clubs. Bij een clubbijeenkomst voelt elke Toastmaster zich gezien en gehoord, het maakt niet uit of je een beginnende of een ervaren spreker bent. Iedereen is welkom. En je leert niet alleen beter spreken, je bouwt ook meteen een leuk netwerk met gelijkgestemden – die ook buiten Toastmasters actief zijn en met elkaar afspreken. Lid worden heeft dus vele voordelen!