Slide
Zo werkt Toastmasters

Wil jij beter leren spreken in het openbaar?

Bij Toastmasters leer je het! Toastmasters is leren spreken, door te spreken. Leren door te doen dus. Je verbetert je spreekvaardigheid en je ontwikkelt leidinggevende vaardigheden, in de veilige en een ontspannen sfeer van clubbijeenkomsten.

Hoe zit een bijeenkomst in elkaar?

Een club heeft 20 tot 40 leden, die elke week, tweewekelijks of maandelijks bij elkaar komen. Een bijeenkomst duurt 1 tot 2 uur.

Elke clubbijeenkomst volgt een vaste agenda, die bestaat uit drie onderdelen: 

  • Geïmproviseerde speeches,
  • Voorbereide presentaties, en
  • Evaluaties.

Elke bijeenkomst worden Toastmasters (en gasten op vrijwillige basis) uitgenodigd om te improviseren, over onderwerpen die worden toegewezen door een improvisatieleider, Zo ontwikkel je vaardigheden als actief luisteren, snel reageren in het moment, concentratie, emoties herkennen en gebruiken, en je verbeelding gebruiken.

Daarna geven een aantal sprekers een voorbereide speech. Je leert je presentaties voor te bereiden aan de hand van een online programma: Pathways. Je kunt kiezen uit verschillende Pathways, bijvoorbeeld gericht op dynamisch leiderschap, effectief coachen, spreken met humor en nog veel meer! Aan de hand van de door jouw gekozen Pathway leg je in je eigen tempo het fundament voor ontspannen en krachtig spreken voor een groep.

Je eerste speech...

De eerste voorbereide speech in een Pathway is altijd een ijsbreker (The Ice Breaker), een eerste toespraak over jezelf. Vervolgens worden alle voorbereide presentaties persoonlijk geëvalueerd. Er is namelijk geen instructeur bij Toastmasters: Toastmasters evalueren elkaars presentaties. Deze manier van opbouwende feedback geven, staat centraal in de filosofie van Toastmasters. De evaluator benoemt de sterke punten van de speech en de spreker, en geeft advies voor verbeteringen. Feedback ontvangen (en geven!) is een bijzondere en belangrijke ervaring en zo gaan bij Toastmasters aanmoediging en verbetering hand in hand. Deze ‘peer to peer’ feedback is kenmerkend voor het succes van Toastmasters!

Tot slot ontwikkel je als Toastmaster allerlei leiderschaps-vaardigheden, omdat de diverse rollen die een bijeenkomsten in goede banen leiden door de Toastmasters zélf worden vervuld. Ook hier leer je dus, door te doen en zo ontwikkel je verantwoordelijkheidsgevoel, bewaken van een planning, volgen van procedures, geven van feedback en nog veel meer leiderschapsvaardigheden.

Een vriendelijke en veilige sfeer kenmerkt Toastmasters. Bij een bijeenkomst, voelt elke Toastmaster zich gewaardeerd, of je net begint of al ver gevorderd bent.

Wil dit alles graag zélf ervaren? Er zit er vast wel een bij jou in de buurt!