Waarom is non-verbale communicatie zo belangrijk tijdens een presentatie?
Je hebt zojuist een geweldige presentatie gemaakt, met een zeer interessant onderwerp – zelfs een perfecte Powerpoint gemaakt. Ben je nu klaar? Heeft het nog zin om je tijd en energie te steken in het verrijken van je teksten of kan je je tijd beter besteden aan de manier waarop je de presentatie wilt overbrengen?
De sleutel tot een succesvolle presentatie is..
Iedereen die bekend is met het onderzoek van Mehrabian weet het antwoord. Mehrabian’s 7-38-55 regel stelt dat:
- 7% van onze communicatie bestaat uit woorden
- 38% wordt bepaald door spraak
- en 55% is lichaamstaal
Het antwoord is dus lichaamstaal! Non-verbale communicatie bepaalt voor het overgrote deel de beleving van jouw boodschap. Om een succesvolle presentatie te geven, is het belangrijk om te begrijpen wat deze non-verbale vaardigheden zijn:
- lichaamstaal
Lichaamstaal geeft kracht aan je verhaal door de inzet van gebaren, uitdrukkingen en lichaamshouding. Door het publiek direct in de ogen aan te kijken creëer je al snel een band met de individuele luisteraars.
- stemgebruik
Door goed gebruik te maken van de stem, zorg je ervoor dat je de aandacht van het publiek vasthoudt. Zo kan je spelen met de toonhoogte, snelheid en volume. Verder is het fijn als een spreker duidelijk te horen is en goed verstaanbaar is.
Een goede houding geeft kracht aan je presentatie
Met een goede houding geef je kracht aan je presentatie en maak je meer impact:
- Je komt charismatisch over
- Je straalt meer autoriteit uit
- Je wordt zelfverzekerd
Tips om je non-verbale vaardigheden te verbeteren
Nu je weet hoe belangrijk non-verbale vaardigheden zijn tijdens het geven van een presentatie en wat het precies is, delen we graag een paar praktische tips met je om je op weg te helpen:
- Let op dat je juist ademhaalt voordat je gaat spreken.
Zorg er voor dat je dat door je buik doet. Leg desnoods je handen op je buik als check dat je echt door je buik ademt. - Voel met je voeten echt de vloer.
Denk je een moment in dat je als een eeuwenoude eik aan de vloer geworteld staat. Op die manier heb je een houding vol zelfvertrouwen. Begin daarna pas met spreken. - Zorg voor een open houding.
Hiermee kom je betrouwbaarder voor je publiek. Dat houdt in dat je handen elkaar niet mogen aanraken, tenzij dit bewust bij een gebaar hoort.
Wil je je non-verbale vaardigheden oefenen?
Je bent van harte welkom om een Toastmasters clubbijeenkomst bij te wonen. Binnen Toastmasters leer je vooral door te doen. Door vaak voor het publiek te staan, leer je de fijne kneepjes van het vak. Maar door ook bij andere clubleden af te kijken, pik je snel op hoe je effectief gebruik kunt maken van lichaamstaal. Bovendien krijg je na je speech door anderen bruikbare tips. Hiermee kun je sommige onderdelen van je speech, zoals de non-verbale aspecten nog beter maken.
Clubleden kunnen je nog meer vertellen over hoe Toastmasters hun helpt om praktische non-verbale vaardigheden te ontwikkelen. Ben je benieuwd naar die ervaringen? Aarzel niet om hiernaar te vragen wanneer je een Toastmastersclub bezoekt.
Toastmasters in Nederland
Met meer dan 40 clubs in Nederland is er vast eentje dicht bij jou in de buurt.