In 2023 waren erbij Toastmasters in de VS de jaarlijkse ‘internationale finales ‘spreken in het openbaar. De winnaar was Jocelyn Tyson met een grappige speech in Jerry Seinfeld-stijl met een moraal op het eind. Amerikanen kunnen dat als de besten. Zie hieronder. Daarna volgt een broodnuchtere no-nonsense Hollandse analyse van haar speech en die van haar rivalen.

Persbericht hier. In het kort: Jocelyn Tyson, een apotheker uit New Jersey, pas twee jaar lid van Toastmasters, heeft het internationale kampioenschap public speaking gewonnen na een afvalrace met 30.000 deelnemers uit 148 landen. Uit zeven andere finalisten werd zij als beste verkozen door de jury.

Tysons winnende toespraak, getiteld “Ben Jij Daar Geweest?”, vertelt het verhaal van haar overwinning op zichzelf, doordat ze in 2021 een triatlon voltooide. Hoewel ze tijdens de uitdagende race soms flink worstelde, leidde het luisteren naar haar innerlijke ‘go-getter’, (doorbijter) Tyson naar triomf en stelde haar in staat deze prestatie van haar bucketlist af te strepen.

Ze sluit haar speech af door haar verhaal breder te trekken voor het publiek: “Ik smeek jullie — nee, ik vraag jullie dringend om diep in jezelf te kijken bij de volgende uitdaging. Vind die innerlijke doorbijter in jezelf. Zie hoe ver het je kan brengen. Ik ben daar geweest. Ben jij daar ook geweest?”

Maar wat is de techniek achter haar toespraak?

Afgelopen oktober gaf Jurjen Boorsma, een van de leden van de actieve Amsterdamse Brugman Club een presentatie over The Speech Writing Workbook. Hij had het min of meer toevallig ontdekt als handleiding en werkboek voor clubleden die betere speeches willen geven. De schrijver, Bisanz, is een beroepsspreker die ook District Director van Toastmasters is geweest in 2018. Het boekje kost maar een paar euro en is te downloaden van Amazon. Achteraf herkende Jurjen Tysons techniek. Jurjen: “Ik was eigenlijk stomverbaasd over hoe precies ze de aanwijzingen van Bisanz heeft opgevolgd.”

Bisanz geeft een vaste structuur:

  • Begin met een feit of quote, geef dan drie verhalen, en sluit vervolgens af.
  • Stel een vraag een het publiek
  • Bisanz geeft als pro tip: “The closing remarks should tie into the opening remarks. If you opened your speech up with a quote then why not end your speech with the exact same quote? It’s simple, effective, and fun.
  • Een ‘inspirational speaker’ “gets personal with challenges. The best speakers tell a story about the struggle they had, and they get into the struggle. Some speakers play with verb tense. Speakers shout, ‘I was in pain. I was suffering. My brain like dirt in the vacuum bag! I was about to give up!!!’ BUT the speaker didn’t give up, and he or she succeeded, or the speaker did give up and a gift came from God. There are many versions to the end of facing a challenge, but the feeling good part is always the same!“, schrijft Bisanz.
  • Vervolgens moet je van perspectief veranderen. De verteller begint eerst over zichzelf, en verandert het perspectief naar jou, de luisteraar. Je eindigt met wij: “You can bring your speech full circle by getting everybody involved. We, as a community. We, the majority. We, literally everybody in the world, can do anything we put our minds to.
  • Bisanz adviseert om te overdrijven: “you can beef up the funny by beefing up the story.  Your discovery wasn’t big, it was MASSIVE! You weren’t driving fast you were driving down the highway at 500 miles an hour! Or something like that.
  • Hij geeft als tip om van heen en weer te lopen op het podium en het midden een woord of slogan te herhalen. “Now, the key to making this stick is to repeat the word or phrase at least 3-4 times at key moments during your speech. Instead of anchoring big punchlines you might want to anchor your word or phrase to front and center stage.” Het is een gimmick, zegt hij, een truukje. Hij raadt een slogan van maximaal vier woorden aan.

En dit is precies wat Jocelyn Tyson doet, constateert Jurjen, na het bekijken van de speech.

  1. Ze schetst in de opening haar uitdaging en komt met de leus/vraag, aan het publiek: ‘Have you been there?
  2. De uitdaging heeft drie delen: zwemmen, fietsen en hardlopen. Over elk onderdeel heeft ze een verhaal
  3. Ze overdrijft komisch en maakt er grote gebaren bij
  4. Ze loopt heen en weer
  5. Ze komt steeds terug met de opmerking ‘Have you been there?’, in het midden van het toneel
  6. Ze vertelt over de enorme uitdaging en dat het bijna niet lukte MAAR het lukte toch
  7. Ze verandert het perspectief van ik naar jou (impliciet ‘wij’): dit zijn uitdagingen waar jij, waar ieder mens voor staat in zijn leven, zet door!
  8. Ze eindigt met dezelfde quote die ze in het begin en later in de speech steeds gebruikte: ‘have you been there?’. Precies vier woorden.

“Het is een script” zegt Jurjen. “Ik ben bijna teleurgesteld hoe gemakkelijk het is. Ze heeft een uitstekende speech die ze goed brengt en die inspirerend is, maar als je het patroon doorziet eigenlijk ook wel voorspelbaar is. Een professioneel gebracht inspirerend anekdotisch verhaal geheel volgens het boekje.” Aan de andere kant is dat bemoedigend, vindt Jurjen, “want je kunt dus in twee jaar en met een goede structuur leren om een professioneel verhaal te vertellen dat uitstekend ‘werkt’. Iedereen kan het, ook een apotheker uit New Jersey. Dus ik ook en iedereen die voldoende oefent.”

De nummer twee Nisha Shivram gebruikt dezelfde technieken. Shivram vertelt over haar vliegreis naar de VS samen met iemand, in een reis met drie delen, en hoe ze hierdoor met een schok tot het besef kwam dat ze te kritisch was op andere mensen gevolgd door de conclusie dat jij als mens gemakkelijker en vaker andere mensen moet helpen. Ze eindigt – net als Jocelyn Tyson en precies zoals Bisanz adviseert – met dezelfde quote als waarmee ze begon.

Jurjen: “Ik vond nummer drie, Maryam Ganni, eigenlijk de beste, al won ze brons. Haar speech is iets minder getruct dan die van de anderen. Maar ze vertelt over haar echte vader, hoe hij echt van haar hield, en over haar echte handicap: ze is blind/slechtziend. Haar verhaal is daardoor echter dan de ironische winnaarsspeech over je triathlon, of een voor de hand liggend moralistisch verhaal over vooroordelen en elkaar helpen. Jammer genoeg eindigt Maryam Ganni met een open deur: vrede op aarde. Haar wat matiger slot doet vind ik weinig af aan de authentieke inhoud.”

Dit bericht is eerder gepubliceerd als blog op de website van de Amsterdamse Brugman Club.

Van lijderschap naar leiderschap

De Chinese filosoof Lao Tzu zei ooit: 

‘Een leider is een leider als mensen amper weten dat hij bestaat. Als het werk gedaan is en het doel bereikt is, en de groep zegt: ‘We hebben het zelf gedaan.’’ 

Hier volg een persoonlijk verhaal over leiderschap van een Toastmasterslid.

Van haantje de voorste

Het is de jaren 70 van de vorige eeuw en ik ben een gelukkig kind. Een leider. Als je zeven bent, noemen ze het misschien eerder koppig of een haantje de voorste, maar ik zie mezelf in ieder geval wel als een leider. Ik ben de personificatie van autoritair leiderschap: 

  1. Dominant en bazig en 
  1. ik heb bij voorkeur een stel ‘ondergeschikten’ om me heen die weinig kritisch zijn. 

Wat anderen ervan vinden interesseert me weinig – zeker op die leeftijd. Het leven is in ieder geval geweldig en de mogelijkheden zijn eindeloos! En ik weet in die jaren zeker dat ik de wereld zal veroveren! 

Naar onzichtbaar zijn

De realiteit komt binnen als mijn ouders gaan scheiden. Ik ben 12 en mijn vader heb ik sindsdien niet meer gezien. Ik ben intens verdrietig en mijn overlevingsmechanisme is ontkenning: Ik schaam me zo dat ik denk dat als ik er maar helemaal niet over praat, dat het wel allemaal zal verdwijnen. Al mijn koppigheid en haantje-de-voorste willen zijn is verdwenen,  als sneeuw voor de zon. Het liefst wil ik onzichtbaar zijn, onbelangrijk zijn. 

Na ontkenning komen woede en opstandigheid. En de puberteit. Geen goede combinatie! Gelukkig ben ik niet helemaal ontspoord en haal ik mijn vwo-diploma. Na de middelbare school ga ik meteen werken. Ik vind een baan die best goed betaald. Niet echt een leuke baan maar hé, het betaald goed geld en bij een werkgever waar ik nog jaren vooruit kan. Ik voel me gevangen in de tredmolen en leef het leven voornamelijk vanuit een negatieve instelling en ontevredenheid.

De reis van authentiek leiderschap

Jaren later krijg ik een tweede baan: sportinstructeur bij een grote sportschool. Ik krijg de kans om mijn droom om ‘in de sport’ te werken waar te maken. Ik volg opleidingen tot aerobicsinstructeur, fitnessinstructeur, spinninginstructeur en ben een van de eerste KNSB-opgeleide skate-instructeurs. Ik ontdek coachend leiderschap: ik houd ervan om voor een groep te staan, de groep aan te sturen en te motiveren zodat ze het beste uit zichzelf kunnen halen. En, ik kan niet ontkennen dat ik ook geniet van autoritaire trekjes van deze rol: als ik zeg dat er 100 sit-ups worden gedaan, dan worden er 100 sit-ups gedaan! 

Ergens in 2008 lees ik: ‘Als jij je realiseert hoe krachtig je gedachten zijn, zul je nooit meer ook maar één negatieve gedachte denken.’ Daar raak ik door gefascineerd. Ik weiger nog langer het negatieve nieuws te volgen en begin me te richten op het positieve. Ik begin mijn reis van persoonlijke ontwikkeling en leiderschap. Ik leer verantwoordelijkheid te nemen voor mijn eigen leven, durf dingen te voelen zoals ik ze voel, en daar uitdrukking aan te geven. Ik durf mijn eigenheid vorm te geven. Leer steeds beter te luisteren naar mijn eigen intuïtie en keuzes te maken op basis van mijn eigen behoeften. Ik word gedreven door innerlijke drijfveren en merk dat ik anderen daarmee in beweging kan zetten. En voila, mijn authentieke en inspirerende leiderschap krijgt steeds meer vorm. 

Begint vanuit binnen

Met het verstrijken van de jaren, merk ik dat ik helemaal geen leider meer ben die vanuit de frontlinie wil leiden. Liever niet zelfs! Ik voel me helemaal tevreden als een volwaardig lid van een team. Mijn authentieke en inspirerende ik leidt liever van binnenuit. Het centrum is immers waar alles begint en een sterk centrum is nodig om de fundering op zijn plaats te houden. Ik ben de leider waarvan mensen amper weten dat hij bestaat. Als het werk gedaan is en het doel bereikt is, en de groep zegt: ‘We hebben het samen gedaan.’

Toastmasters in Nederland

Met meer dan 40 clubs in Nederland is er vast eentje dicht bij jou in de buurt.

Waarom is non-verbale communicatie zo belangrijk tijdens een presentatie?

Je hebt zojuist een geweldige presentatie gemaakt, met een zeer interessant onderwerp – zelfs een perfecte Powerpoint gemaakt. Ben je nu klaar? Heeft het nog zin om je tijd en energie te steken in het verrijken van je teksten of kan je je tijd beter besteden aan de manier waarop je de presentatie wilt overbrengen?

De sleutel tot een succesvolle presentatie is..

Iedereen die bekend is met het onderzoek van Mehrabian weet het antwoord. Mehrabian’s 7-38-55 regel stelt dat:

  • 7% van onze communicatie bestaat uit woorden
  • 38% wordt bepaald door spraak
  • en 55% is lichaamstaal

Het antwoord is dus lichaamstaal! Non-verbale communicatie bepaalt voor het overgrote deel de beleving van jouw boodschap. Om een succesvolle presentatie te geven, is het belangrijk om te begrijpen wat deze non-verbale vaardigheden zijn:

  • lichaamstaal

Lichaamstaal geeft kracht aan je verhaal door de inzet van gebaren, uitdrukkingen en lichaamshouding. Door het publiek direct in de ogen aan te kijken creëer je al snel een band met de individuele luisteraars.

  • stemgebruik

Door goed gebruik te maken van de stem, zorg je ervoor dat je de aandacht van het publiek vasthoudt. Zo kan je spelen met de toonhoogte, snelheid en volume. Verder is het fijn als een spreker duidelijk te horen is en goed verstaanbaar is.

Een goede houding geeft kracht aan je presentatie

Met een goede houding geef je kracht aan je presentatie en maak je meer impact: 

Tips om je non-verbale vaardigheden te verbeteren

Nu je weet hoe belangrijk non-verbale vaardigheden zijn tijdens het geven van een presentatie en wat het precies is, delen we graag een paar praktische tips met je om je op weg te helpen:

  1. Let op dat je juist ademhaalt voordat je gaat spreken.
    Zorg er voor dat je dat door je buik doet. Leg desnoods je handen op je buik als check dat je echt door je buik ademt.

  2. Voel met je voeten echt de vloer.
    Denk je een moment in dat je als een eeuwenoude eik aan de vloer geworteld staat. Op die manier heb je een houding vol zelfvertrouwen. Begin daarna pas met spreken.

  3. Zorg voor een open houding.
    Hiermee kom je betrouwbaarder voor je publiek. Dat houdt in dat je handen elkaar niet mogen aanraken, tenzij dit bewust bij een gebaar hoort.

Wil je je non-verbale vaardigheden oefenen?

Je bent van harte welkom om een ​​Toastmasters clubbijeenkomst bij te wonen. Binnen Toastmasters leer je vooral door te doen. Door vaak voor het publiek te staan, leer je de fijne kneepjes van het vak. Maar door ook bij andere clubleden af te kijken, pik je snel op hoe je effectief gebruik kunt maken van lichaamstaal. Bovendien krijg je na je speech door anderen bruikbare tips. Hiermee kun je sommige onderdelen van je speech, zoals de non-verbale aspecten nog beter maken. 

Clubleden kunnen je nog meer vertellen over hoe Toastmasters hun helpt om praktische non-verbale vaardigheden te ontwikkelen. Ben je benieuwd naar die ervaringen? Aarzel niet om hiernaar te vragen wanneer je een Toastmastersclub bezoekt.

Toastmasters in Nederland

Met meer dan 40 clubs in Nederland is er vast eentje dicht bij jou in de buurt.

‘’Het leuke van Toastmasters is dat je niet alleen leert spreken in het openbaar, maar ook andere vormen van communiceren, zoals luisteren, feedback geven, evalueren, improviseren en organiseren. Dit zijn onmisbare vaardigheden die je je hele leven nodig hebt.’’

Kiemthin (mid-career professional)

‘’Het leuke van Toastmasters is dat je niet alleen leert spreken in het openbaar, maar ook andere vormen van communiceren, zoals luisteren, feedback geven, evalueren, improviseren en organiseren. Dit zijn onmisbare vaardigheden die je je hele leven nodig hebt.’’

‘’Als ondernemer ben ik bij Toastmasters gegaan om mezelf te verbeteren in het geven van een salespitch / presentatie. Toastmasters heeft mij hiervoor een leuke, leerzame en veilige omgeving gegeven om mezelf te ontwikkelen en te groeien. Niet alleen in het spreken in het openbaar maar ook mijn leiderschapvaardigheden. Het is namelijk voor mij ook een omgeving om ook andere zaken uit te proberen die ik dan weer kan gebruiken in mijn bedrijf (geven van feedback en aansturen van mensen). Onze clubavonden zijn erg waardevol, leerzaam en energiek. Ook is er voldoende tijd om te netwerken en een gezellig drankje te doen na afloop. Kortom, zeker aan te raden als je op zoek bent om jezelf op een energieke en leuke manier te ontwikkelen en zaken te doen!’’

Arthur Bennink (ondernemer)

‘’Als ondernemer ben ik bij Toastmasters gegaan om mezelf te verbeteren in het geven van een salespitch / presentatie. Toastmasters heeft mij hiervoor een leuke, leerzame en veilige omgeving gegeven om mezelf te ontwikkelen en te groeien. Niet alleen in het spreken in het openbaar maar ook mijn leiderschapvaardigheden. Het is namelijk voor mij ook een omgeving om ook andere zaken uit te proberen die ik dan weer kan gebruiken in mijn bedrijf (geven van feedback en aansturen van mensen). Onze clubavonden zijn erg waardevol, leerzaam en energiek. Ook is er voldoende tijd om te netwerken en een gezellig drankje te doen na afloop. Kortom, zeker aan te raden als je op zoek bent om jezelf op een energieke en leuke manier te ontwikkelen en zaken te doen!’’